Znając zależności zachodzące pomiędzy różnymi gatunkami roślin, można uprawiać obok siebie odpowiednie gatunki i w ten sposób podnieść jakość roślin, zwiększyć ich plon, odstraszyć szkodniki oraz zapobiec występowaniu chorób grzybiczych i bakteryjnych.
Uprawiając obok siebie odpowiednie gatunki roślin, stwarzamy im optymalne warunki w czasie wzrostu, jak również dla upraw następnych.
Dobrze jest wysiewać w pobliżu zagonów z warzywami, jednoroczne rośliny ozdobne.
Na przykład sąsiedztwo aksamitków jest pułapką dla nicieni i jest korzystne dla pomidorów.
Tulipany, mieczyki, ostróżka, pełnik, miłek, tojad, rolnik - mają niekorzystny wpływ na rośliny rosnące obok.
Między rzędami warzyw lub na obrzeżach należy wysiewać zioła. Przyciągają one pszczoły i inne owady oraz wprowadzają do ogrodu aromat.
Bardzo pożyteczne w sąsiedztwie są rośliny miododajne takie jak: bazylia, biedrzeniec, anyż, melisa, rumianek, kolendra. Przyciągają one owady zapylające drzewa owocowe.
Warzywa cebulowe wydzielają substancje lotne, które hamują rozwój grzybów i bakterii. Sąsiedztwo ich pomaga zapobiec niektórym chorobom warzyw np: czosnek i cebula chronią truskawki przed porażeniem szarą pleśnią.
Planując uprawy należy pamiętać o dobrym sąsiedztwie wsród roślin tj: tak dobierać rośliny rosnące obok siebie aby pozytywnie na siebie działały.
| Nazwa rośliny | Oddziaływanie korzystne | Oddziaływanie niekorzystne | 
| bób | ziemniaki | pomidory, seler, konopie | 
| buraki | cebula, fasola , pory, kapusta | |
| cebula | kapusta, ogórek, sałata, pory, marchew, pomidory,  truskawki, koper | fasola, groch | 
| czosnek | pomidory, ziemniaki. róże | groch, fasola | 
| fasola | marchew, pomidory, ogórki, dynia, seler, por, kukurydza | cebula, czosnek | 
| groch | fasola, marchew, ogórki, truskawki, seler, ziemniaki | |
| jabłoń | szczypiorek, nasturcja | ziemniaki | 
| kapusta | cebula, koper, rumianek, szałwia, ziemniaki, pomidory, buraki, sałata  | truskawki, marchew, rzodkiewka | 
| maliny | jeżyny, truskawki, ziemniaki | |
| marchew | groch, sałata, cebula, szczypiorek, por, zioła aromatyczne | ziemniaki, rośliny kapustne | 
| ogórek | fasola, groch, koper, seler, sałata, pietruszka, cebula, rzodkiewka,  kalarepa, słonecznik, truskawki | ziemniaki, pomidory, aromatyczne zioła | 
| pietruszka | pomidory, róże, szparagi | |
| pomidory | pietruszka, kapusta, seler, pokrzywa, agrest | kalarepa, rzodkiewka,  morela, bób | 
| pory | seler, cebula, sałata, marchew | |
| sałata | czerwona kapusta, brukselka, rzodkiewka, marchew, truskawki,  cebula | pietruszka | 
| seler | kalafior, pomidor, por, ogórki | bób | 
| truskawki | groch, sałata, szpinak, fasola, ogórecznik | kapusta, rośliny strączkowe, tymianek, maliny, jeżyny | 
| ziemniaki | bób, kukurydza, chrzan, czosnek | słonecznik, ogórki, maliny, pomidory | 
 
Niewiarygodne są te informacje: truskawka - plus groch i fasola; minus strączkowe?
OdpowiedzUsuń